Szövegdoboz

Ha nem találod a szavakat...

Az ingyen munka ritkán jó - annak aki végzi

2010. március 29. 21:45 - szovegdoboz

Ismer valaki olyan embert, aki felajánlotta már például egy élelmiszerboltban, hogy feltölti a polcokat, vagy kitakarítja a raktárt azért, hogy ne kelljen fizetnie a bevásárlásért? Vagy valakit, aki ott maradt mosogatni egy étteremben ledolgozandó a vacsora árát? Esetleg kért már bárki, bárhol, bármit INGYEN olyan indokkal, hogy pl. rendszeresen jár egy boltba vásárolni, vagy mert úgy érzi szimpatikus a pénztárosnak? Ez mind elég vad ötletnek hangzik, ugye? Persze manapság sok minden lehetséges, de egy ilyen, vagy hasonló történetet azért elképzelhetetlennek tartok.

Ezeket az elvetemült példákat azért hoztam, hogy mindenki megértse az álláspontomat mely szerint: ingyen nem dolgozom. Senkinek. Az életszerűtlen példákra azért volt szükség, hogy azok is elgondolkozzanak a véleményemen, akik eddig nem értették és/vagy nem fogadták azt el.

Sajnos sokan úgy próbálnak lavírozni az üzleti életben, hogy mindent, de legalábbis minél több dolgot ingyen szeretnének megkapni. Ingyen weboldal, ingyen szórólap, ingyen szlogen stb. Sokszor azzal akarnak hatni rád, hogy: "de hát ez neked nem kerül semmibe, pár óra alatt megcsinálod/megrajzolod/megírod és kész".

A világért sem szeretnék általánosítani, de úgy látom, a megrendelő fejében a kreatív szellemi munka sokszor nem párosul a kellő (pénzben kifejezhető) értékkel. Aki már leült kitalálni egy jó szórólapszöveget, vagy megtervezni egy plakátot, az tudja, hogy ez azért nem olyan egyszerű, mint ahogy "kívülről látszik". Arról nem is beszélve, hogy a mások által kreatívnak (a laikus köznyelvben a könnyedén, erőfeszítés nélkül végzett munka rossz szinonímája) ítélt tevékenységek készség-szintűvé fejlesztése igenis sok tanulást, fejlődést kíván. Sajnos az alacsony százaléknyi szerencsés kivételtől eltekintve, akik valóban erre születtek, és olyan szerencsések, hogy ezt önmaguk vagy valaki más fel is fedezte bennük,  a kreatívság többnyire és elsősorban nem zsigerből működik.
Arról ugye már nem is kell szóljak, hogy az ingyen kapott dolgokat az emberek többsége mennyire (nem) becsüli meg...

Mielőtt bárki félreértené, nem azt állítom, hogy a barter megállapodásoknak nincs létjogosultsága az üzleti életben. Ha a feleknek sikerül megegyezni, és kölcsönösen szükségük van egymás termékére/szolgáltatására, semmi akadálya. És természetesen a karitatív, jó célt szolgáló nonprofit egyesületeknek, szervezeteknek való munka is más ügy-azt úgyis meggyőződésből csinálja mindenki. Arról van szó, hogy csak azért mert az ismerősöm valaki, esetleg egy osztályba jártunk 15 évvel ezelőtt, vagy a rokonom munkatársának a testvére az illető, nem jogosítja fel arra, hogy ingyen munkát várjon el tőlem.

Azt is megmondom elsősorban miért: mert volt olyan, hogy kapott. Ennek aztán egyenes folyománya lett, hogy "kicsit módosítsunk, kicsit aktualizáljuk, jajj csak pár mondatot vegyél ki/írj hozzá". Az, hogy az emberek (már elnézést a kifejezésért) elszemtelenednek és ha először ingyen kapnak valamit, legközelebb már nem is gondolnak arra, hogy azért fizetni is kellene, sajnos nem csak a saját tapasztalatom...

És mivel a kereskedelmi és szolgáltatói szférában is a pénz az elsődleges mértékegység, manapság nem nagyon engedheti meg magának senki, hogy "szeretetből" dolgozzon és áldozza az idejét valamire.

Sokat és sokfélét olvasok, ezért meg nem mondom pontosan, honnan és kitől származik a gondolat és szó szerint sem fogom idézni, de a lényege ez volt: Az emberek azt gondolják, a munkád annyit ér, amennnyit kérsz érte. Ha ingyen dolgozol, saját magadat és az elvégzett munkád értékét pozicionálod alul. Ezt pedig túl nagy luxus megengedni magunknak. Ugye?

Én ehhez tartom magam. És ezt ajánlom mindenki másnak, aki már "kiesett" az iskolapadból és túl van a többnyire amúgy is "ingyendolgozós" gyakornoki programokon.

/sz: KrisztaNagy/

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szovegdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr11879267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.03.29. 22:01:11

teljességgel egyetértek!
annó,mikor munkát kerestem,és mindenhova csak ingyengyakornoknak akartak felvenni, próbáltam én magyarázni,hogy ingyen nem fog jó munkát kapni,főleg nem vagyonokat hozó ötleteket,de lesz@rták vastagon...

aztán belebotlottam egy emberbe,aki túl volt pár ingyengyakornokon már, és rá is jött, hogy nem jó az úgy.

nem is értem,mit gondolnak az ilyen munkaadók(főleg,hogy én jeleztem mindenhol,nekem nem kell szakmai gyakorlatos papír), mégis milyen motivációval megy az ember a munkába,ha ingyen dolgozik? Hm,dejó,ma is rohanhatok a postára, aztán írhatom az árajánlatokat,meg tervezhetem a marketingterv lépéseit-ingyen?

Aki marketingben dolgozik,nem adja szívesen az ötleteit ingyen.
Talán önzőnek tűnik,de inkább porladjon el a fejemben,minthogy más valaki gazdagodjon meg belőle úgy,hogy nekem egy fillért nem oszt vissza belőle...

a 'fejesek'fejében van a baj,ez itt a gond...

Nagy Krisztina l Vérnyúl · http://www.palyamarketing.hu 2010.03.30. 08:25:21

Kriszta,
de jó, hogy megírtad, így már nekem nem kell egy ugyanilyen posztot rittyentenem :D
Köszi nagyon!
...és végtelenül egyetértek mindennel, amit írtál.

Egyébként a kőműves munka is egyszerű, hiszen csak téglákat kell egymásra pakolni, nem?

JobbanTudom 2010.03.30. 08:53:32

Na igen, attól, hogy mi jobban tudunk valamit, még nem fogjuk Neked odaadni ingyen.

Te mit adsz nekem ingyen? A múltkorjában egy ügyvéd barátom mesélte, hogy még ő is belefut időnként, hogy a munkáját elintézik azzal, hogy köszi!, vagy még azzal sem.

Ilyenkor még mi érezzük kényelmetlenül magunkat, hogy pénzt kérünk a munkánkért? :(
Na!!!!

A kreatív munka kőkemény munka. Ha nem az lenne, csak szórakozás, akkor biztosan Te is meg tudnád csinálni magadnak.
Ha meg nem tudod, akkor fizesd ki. Én meg majd kifizetem a kenyeret. Mert én meg azt nem tudok sütni.

Miért nem egyértelmű ez?

szovegdoboz 2010.03.30. 13:27:30

Látom ha zsebbe vágó kérdésről van szó, könnyebben aktivizáljátok magatokat a kommentelésre :-)
Twitteren is sokan jelezték, hogy egyetértenek a leírtakkal. Nekik is köszönöm, hogy olvasnak és reagálnak!
Mindenki tartsa meg e jó szokását hosszú távon is! :-)))

2010.03.30. 14:44:15

@szovegdoboz: nem is annyira életszerűtlenek :D én vagyok az élő bizonyíték erre :D

sanyi a bagoly · http://www.sanyiabagoly.blog.hu 2010.03.30. 18:39:48

én megvesztegethető vagyok-arany, ékszer valuta-ezekért bármit megcsinálok... 06-70/tele2-tele2

szovegdoboz 2010.03.30. 19:28:36

@safranyn: Csak nem mosogatófiúnak jelentkeztél? :D

@sanyi a bagoly: Azt tudjuk. Mióta "celebesedsz" kezdesz kifordulni önmagadból! :D

2010.03.30. 21:08:24

@szovegdoboz: nem, de a boltosokkal igyekszem jóban lenni :D Az éttermekre megvan a trükköm: két tömött szatyor, tele papírral, bemegyek, leülök, megkajálok, aztán felálllok mintha kimennék rágyújtani, de benthagyom a szatyrot, így azt hiszik még visszamegyek :D

szovegdoboz 2010.03.30. 21:12:25

@safranyn: Most csak viccelsz, ugye? Ugye??? Régebben (gyerekkoromban) szerettem volna éttermet. De ezek után... Jobb is hogy máshogy alakult. :D

2010.03.31. 09:10:25

@szovegdoboz: a "hogyan hackeld meg a saját életed" városrészen nőttem fel :D

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2010.09.07. 10:22:24

Ez annyira jó lett hogy ezennel kikiáltom hogy legyen ez a Megrendelők Bibliája:D Minden esetben amikor megrendelnek egy terméket/szolgáltatást ezt kötelezően el kelljen olvasniuk, és minden délben ebéd előtt és asztali áldás után ezt is el kelljen mondaniuk:D

tzs-007 · http://glaskugel.hu 2010.09.07. 10:23:59

Amúgy a

"Mielőtt bárki félreértené, nem azt állítom, hogy a barter megállapodásoknak nincs létjogosultsága az üzleti életben. Ha a feleknek sikerül megegyezni, és kölcsönösen szükségük van egymás termékére/szolgáltatására, semmi akadálya."

kijelentésekkel vigyázni. Az apeh nem ilyen toleráns a barterral szemben, mondván hogy ez szándékos megkerülése az adózásnak:(
süti beállítások módosítása