Szövegdoboz

Ha nem találod a szavakat...

Kreatív akarsz lenni? Koncentrálj!

2010. március 11. 22:57 - szovegdoboz

Sokat töprengtem már azon, mire is van szüksége egy jó kreatívnak.
Mindenekelőtt persze ötletességre-arra, hogy olyan dolgokat tudjon kitalálni, ami másnak eszébe sem jut, de ha meghallja vagy meglátja a homlokára csap, hogy "ez milyen pofonegyszerű, akár én is kitalálhattam volna."

A rossz hír mára az, hogy az emberek többségében igenis rejtőzik kreativitás, csak nem foglalkozik vele, mert nem érzi értékesnek a gondolatot, ami eszébe jut.

Úgy hiszem a "kreatívsághoz" praktikusan szemlélve fantáziából kell a legkevesebb. Lehet, hogy ez most durván néz ki így leírva, de hadd magyarázzam meg.

Kiindulópontom: minden ember alkotó szellem, aki képes valami olyat létrehozni, amit rajta kívül senki más nem.
Tapasztalatom: ahogy már fent említettem, az emberek nagy százaléka nem tulajdonít jelentőséget saját kreatívságának.
Következmény: ha valakit nem érdekelnek a saját gondolatai, önmagát fosztja meg az egyedi önkifejezés lehetőségétől. Borzalmasan hangzik...

De mit tehet, aki szeretné megtalálni magában az ötletességet, a mélyen a lelkében lakozó alkotó szellemet?


A válaszom nagyon "földi-módon" fog hangozni: szerezzen be egy jegyzetfüzetet. Ebbe írja fel azokat a gondolatokat, amik csak úgy maguktól jönnek. Mindent! Akármilyen értelmetlennek tűnik is egy átvillanó fogalom vagy kép, le kell írni. Idővel átnézve ezeket a jegyzeteket rengeteg kérdésre kaphatunk választ saját magunkkal kapcsolatban, talán olyan kérdésekre is, amit még fel sem tettünk.
Megoldódhat így bármilyen munkahelyi vagy magánéleti probléma, hiszen ezek a gondolatok a tudatalattinkból jönnek felszínre, ami bizonyított, hogy akkor is dolgozik egy probléma  megoldásán, ha épp nem arra koncentrálunk.

Eleinte kicsit talán macerás lehet állandóan lejegyezni/hangrögzítőre mondani a kósza ötleteket, de később ez a fáradtság többszörösen megtérülhet.

A kreatívság egyik alapkövetelménye tehát a koncentráció.
Mai tanácsom: Koncentrálj!

A gondolataink értékesebbek annál, hogy hagyjuk elveszni őket!

/sz: KrisztaNagy/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szovegdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr11832874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása